Over Landstede

Met interviews van Els Vijfhuizen en Theo Rietkerk. Foto’s met dank aan ZinMag.

“Ik vind het belangrijk dat studenten een stem hebben”

Sinds deze zomer is Els Vijfhuizen directeur van de school voor creatieve beroepen op Landstede MBO. Hoe presenteert ze zichzelf? En gaat zij zelf ook om met studenten? Exposure zocht het uit.

Kunt u zichzelf voorstellen?

Ik ben Els Vijfhuizen, al mijn hele leven werk ik in het onderwijs. Ik ben ooit begonnen in de Randstad als docent. Toch ben ik weer naar het noorden gegaan, waar ik oorspronkelijk ook vandaan kom. Vervolgens ben ik in Zwolle op De Factoor, de voorloper van Landstede, begonnen als docent om vervolgens allerlei coördinerende functies te krijgen. Ik heb lang lesgegeven in economische vakken, maatschappijleer en godsdienst. Toen ik 40 jaar werd, wilde ik wat anders gaan doen. Daarom nam ik ontslag en ging ik naar een loopbaancoach voor capaciteitstesten en daaruit bleek mijn passie voor onderwijs. Daarom kreeg ik het advies om in het onderwijs te blijven, maar dan naar het voortgezet onderwijs. Na het voortgezet onderwijs ben ik gaan solliciteren bij Landstede. Tot 1 augustus 2016 was ik een van de directeuren op de Service-organisatie. Daarna ben ik een van de directeuren van de scholen van Landstede mbo geworden.

Wat maakt Landstede nou Landstede?

Onze waarden. De belangrijkste twee voor mij zijn talentontwikkeling en de verantwoordelijkheid voor jezelf en de wereld om je heen. Diploma uitreikingen zijn een cadeautje voor mij. Dan zie ik wat we allemaal bereikt hebben. Jongeren die een beroep geleerd hebben en aan het werk gaan of een vervolgopleiding gaan doen, en hun rol kunnen spelen in deze maatschappij.

Heeft u invloed op het schooltraject van de leerling?

Ik ben niet uitvoerend, maar het is de bedoeling dat wij met het team goed onderwijs neerzetten dat voldoet aan onze eisen en die van de inspectie. Input van leerlingen zelf is ook zeer belangrijk. Soms loop ik de lokalen in en dan ga ik praten met de studenten of met de docenten. Daardoor leer ik en kan ik aan informatie komen. Ik vind het belangrijk dat studenten een stem hebben, ze zijn onderdeel van hun eigen leerproces.

Zijn er momenten waarop u trots bent dat u bij Landstede werkt?

De identiteit en de inbreng van studenten bij Landstede vind ik heel mooi, wij willen de beste school van Nederland worden. Natuurlijk zijn er dingen die beter moeten, zo ook met de herinrichting. Maar daar werken we samen aan.

Wilt u nog wat meegeven aan de studenten?

Ik ben benieuwd hoe het met jullie zal gaan, jullie zijn enthousiaste mensen. Ik hoop dat we veel van elkaar kunnen leren zodat jullie, als een goede beroepsoefenaar en burger je steentje bij kunnen dragen in de wereld.

“Ik wil gewoon tussen de studenten zijn”

Via de Tweede Kamer en de Provinciale Staten kwam Theo Rietkerk terecht bij Landstede. Als bestuursvoorzitter is hij vooral achter de schermen bezig. Maar wat heeft hij eigenlijk met studenten? Voor Exposure spraken we met de man die dagelijks leiding geeft aan één van de grootste onderwijsinstellingen van Oost-Nederland.

Wat is uw mening van de opleidingen binnen vormgeving en entertainment?

De opleiding is in een aantal jaar ontwikkelt vanuit het landschap Applicatie & ICT. Het mooie is dat in een hybride omgeving onderwijs op een onderwijzende en praktische manier bij elkaar komt. De Media Academy is uniek. Niet zozeer het creatieve aspect, maar de combinatie tussen media, entertainment en applicatie. In die breedte zo uniek zijn is gaaf.

In 2014 heeft u de politiek vaarwel gezegd om bij Landstede te werken, waarom?

Vanaf 2003 ben ik uit de kamer gegaan, ik ben toen gevraagd als bestuurder van Overijssel. Dit heb ik in twee termijnen van vier jaar gedaan. Ik werd gevraagd voor nog een derde periode, ik wilde dit wel maar ik heb vanaf het begin al gezegd dat ik een jaar van tevoren om me heen ga kijken of er vacatures zijn die mij liggen. Toen heb ik gekeken waar ik competent in ben en toen kwam de vacature voor directeur. Die opdracht van opbouw, die bij de directeur hoort, past heel goed bij mij. In september 2015 kreeg ik te horen dat ik mocht beginnen in november. Dat was natuurlijk heel mooi.

Neemt u uw politieke geschiedenis mee in uw huidige baan?

Ik heb aan de ministerstafel gezeten en heb veel onderhandeld. Complex dingen bekijken en inhoudelijk bestuur zijn dingen waar ik, door de politiek, veel ervaring mee heb. Ik wil altijd iets toevoegen en niet meelopen. Ik heb veel ervaring met media door veel interviews en talkshows. Ook ben ik vriendelijk voor mensen die niet kunnen, maar juist hard voor mensen die niet willen.

Wij leren onszelf te presenteren, maar hoe doet u dat?

Sinds ik bij Landstede ben heb ik altijd zicht op studenten. Bij interviews of foto’s wil ik altijd studenten om me heen. Op 16 september 2016 stond er een verhaal in De Stentor. Een mooi verhaal, maar de foto erbij is verschrikkelijk. Ik stak toevallig mijn vinger op, maar zoals ik op de foto in de krant sta, zo sta ik er nooit bij. Ze geven het weer alsof ik heel veel gezag wil uitstralen, maar ik wil gewoon tussen de studenten zijn.

De foto was dus een foute keuze van de journalist, maar zijn journalisten dan zo verschrikkelijk? Want daarnaast kunnen zij ook dingen weer rechtzetten.

Nederland heeft media en journalisten nodig om dingen te belichten en inderdaad recht te zetten. Wanneer er gedoe is ben ik stil, dat heb ik geleerd in Den Haag. Ik wil niet in het nieuws en geef interviews tot een probleem is opgelost. De foto bij het bewuste artikel was inderdaad jammer, maar het verhaal en de kop waren heel goed.

Heeft u veel contact met studenten en op wat voor manier?

In mijn vergaderingen en overleg vorm ik een studentenraad, waarin studenten kunnen meepraten over allerlei zaken. Verder probeer ik goede contacten te onderhouden. Zo eet ik zeker één keer per week hier in het restaurant, om de studenten van de horeca-opleiding te zien. Een keer per twee jaar gaan we op werkbezoek bij de locaties om te horen van studenten wat er speelt. Ook probeer ik studenten, bijvoorbeeld door de studentenraad, zoveel mogelijk te betrekken bij mijn bestuurswerk.

Wat heeft Landstede te bieden?

Landstede is één van de grootste onderwijsinstellingen in de regio Zwolle en heeft verschillende vestigingen.

Locatie Stadionplein

Sinds het begin van dit schooljaar zijn enkele opleidingen van Landstede gehuisvest aan het Stadionplein in Zwolle. AV Specialist, Mediaredactie, Fotografie en Evenementenorganisatie zijn slechts een aantal van de opleidingen die de overstap hebben gemaakt naar het stadion.

p1030902

Maar wat heeft deze locatie dan te bieden?

Het eerste wat u waarschijnlijk opvalt als u hier aankomt is natuurlijk dat het een voetbalstadion is. En het is niet zomaar een stadion, maar de thuishaven van Eredivisieclub PEC Zwolle, genaamd het MAC3PARK Stadion.

Het MAC3PARK Stadion is geopend op 29 augustus 2009 en biedt plaats aan 13.250 voetbalsupporters. Het onderkomen heette eerst het ‘FC Zwolle Stadion’ en daarna luisterde het naar de naam ‘IJsseldelta Stadion’. Sinds 1 juli 2016 heeft het stadion de huidige naam gekregen.

Naast de 1500 m2 voetbal biedt het MAC3PARK Stadion ook plaats aan andere bedrijven. Denk aan restaurantjes, fitnessruimtes, winkels, een hotel en dus ook Landstede. Tevens zijn er buiten het stadion ook verscheidene winkels en horeca gelegenheden te vinden. Denk hierbij aan Snackbar Herman op de parkeerplaats hierbuiten, de Sligro aan de overkant en de McDonald’s enkele honderden meters verderop.

Tegenover de ingang van Landstede Stadionplein bevindt zich het complex van amateur voetbalclub Be Quick ’28. Deze amateur club speelt in de eerste klasse (vierde amateur niveau). De club deelt het trainingscomplex met PEC Zwolle en leent haar velden voor gebruik ook uit aan Landstede voor het vak gym.

Landstede zelf zit, zoals eerder vermeld, pas sinds de afgelopen zomervakantie in het stadion. Daarvoor werden de opleidingen AV Specialist, Fotografie en Evenementenorganisatie gegeven aan het Dokterspad. Mediaredactie niet, want deze opleiding is nieuw.

We hopen dat u een goed algemeen beeld heeft wat deze locatie te bieden heeft en wat er zoal in de buurt te doen is.

Achtergrond Landstede Groep

 Landstede biedt onderwijs voor jong en oud. Met leren, leven en werken wil Landstede een brug slaan tussen onderwijs en de samenleving. Dit gebeurt op verschillende vlakken.

Middelbaar Beroepsonderwijs

Het grootste onderdeel van Landstede Groep. Landstede MBO en ROC Menso Alting bieden samen 200 opleidingen aan in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. Hiermee is het ook één van de grootste onderwijsaanbieders van de hele regio.

Voortgezet Onderwijs

Naast vervolgopleidingen biedt Landstede ook voortgezet onderwijs aan in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. Daarbij zijn de scholen erg variërend in karakter. De één is een gymnasium. De ander biedt weer praktijkonderwijs. Ook de identiteit verschilt per school. Zo zijn er scholen die zich meer richten op cultuur, terwijl de ander zich weer meer op sport richt. Kortom; Landstede heeft vele scholen met allen een eigen karakter.

Andere instellingen van Landstede

Naast de eerder genoemde instellingen, biedt Landstede ook andere diensten aan. Denk hierbij aan volwassen onderwijs voor bedrijven en instellingen, maar ook kinderopvang, welzijnswerk en zelfs een kringloop. Landstede is dus een zeer groot bedrijf.

p1030903

p1030908

© 2022 EXPOSURE | Revolve by AccessPress Themes